Vara, în fiecare seară când ies pe balcon mă uit în stânga şi am o scenă cât un bloc de 10 etaje. Zic asta pentru că fiind cald, oamenii stau cu ferestrele larg deschise, cu luminile aprinse şi fără nimic care să le apere intimitatea. Nu îmi aduc aminte să fi văzut pe cineva pisicindu-se dar am văzut multe persoane pe jumătate dezbrăcate.
Dar pentru ce atâta stres că suntem observaţi în toată goliciunea noastră? De exemplu la plajă ţinuta este "aproape dezbrăcat" şi cum ieşim din zona aceea imediat ne apucă o ruşine…nevoie mare.
Mie mi-ar plăcea ca toţi pereţii clădirilor să fie din sticlă şi să nu ne mai ascundem de ceilalţi. Atunci când avem o relaţie ne arătam aşa cum suntem unui om de sex opus. Dar mai întâi am trecut prin ritual de cunoaştere, de apropiere cu o persoană necunoscută. Şi dacă avem mai multe relaţii înseamnă ca ne expunem mai multor necunoscuţi?
Cât despre hainele cu care ne străduim atât să ne acoperim…o inspiraţie venită din plictiseala unui vânător….acum foaaarte mulţi ani. Era cald afară, nu avea chef de nimic, soţia îl aştepta să vină cu mâncarea iar el stătea sub un copac aşteptând să îi pice ceva în bătaia bâtei. Cred că în epoca de piatră era greu să vânezi.
Se amuza imaginându-şi cum ar arata oamenii cu blană sau ce avantaje ar avea dacă ar fi acoperiţi cât de puţin. După ce a vânat prima creatură cu blană a încercat să îşi pună ideile în aplicare şi astfel şi-a acoperit partea corpului care îl încurca atunci când alerga, a acoperit părţile apetisante ale soţiei.
Ca şi în ziua de azi, spiritul de turmă genera reacţii neaşteptate astfel încât cei din jur au vrut şi ei să se acopere măcar din curiozitate. Şi în plus scăpau de stresul ca soţiile lor ar putea tenta străinii să le pisiceasca.
După dizolvarea curiozităţilor a început dezvoltarea unui nou mijloc de trai: în schimbul blănurilor puteau primi mâncare, alte femei şi orice ar mai fi avut nevoie. Apoi, pentru că erau în plină evoluţie şi făceau experimente.. mai dezechilibrau natura şi astfel clima a început să sufere schimbări şi oamenii au avut nevoie să se acopere mai mult.
Am ajuns în zilele noastre unde avem o industrie ce funcţionează bine: omoară oameni sau îi ridică pe aripile succesului, îi încântă sau îi dezgustă total, le ia banii unora, le da de mâncare altora. Pe scurt pâine şi circ.
Si cu toate acestea va indemn să fiţi liberi, să lăsaţi rufele in dulap, să nu va mai stresaţi vânându-le. Eu zic că putem trai liniştiţi şi fără inspiraţia unui om din epoca de piatră…părerea mea.
2 comentarii:
1)Ce ar fi daca toata lumea ar merge pe strada "NOOD" iar io as fi singurul cu haine...as fi luat la misto:" ia uite-l si p-asta, ...las-o bah sa atarne ca asa e moda, ...chiar nu inteleg de ce se chinuie asa pe caldura asta".
2)Daca as arata intradevar ce gandesc despre ceva-cineva( fara sa folosesc un mic soft-cover ) probabil, ca as fi extrem de iritant( hm...o sa incerc asta)
3)Ma simt gol...extremul sinergiilor expandate pana la refuz de implozia carentelor nutritive...normal...tocmai am fost la toaleta....
samd
LEON
hainele ..well aici tre sa recunosc ca la capitolul cald mai mere cum mai mere dar la capitolul frig sunt o necesitate ..daca umblii fara ele pe -10 grade ai sa ai o reala problema.
Cat despre haine ce au fost si ce au devenit ..aici tine de imaginatia oamenilor care e inca in dezvoltare
In haine vezi finetea unui om stadiu de dezvoltare si libertinaj al societatii precum si imaginatia de care dispune un individ sau intreaga societate umana la un momment de timp dat.
Eu personal cred ca societatea umana ar fi mai saraca fara haine si mai brutala.
Diferentele dintre clasele sociale se definesc printre altele si prin haine ..asa a fost demult asa e si acuma.
Hainele sunt primul nivel a comunicarii intre doi necunoscuti o mesaj trasmis de un idivid multimii.
Ne tin cald, vorbesc pentru noi, ne aduc zambete sau priviri incruntate.
Libertatea si modul de expimare tine de haine depinde de noi daca vrem sa ne punem piedica in relatia cu societatea sau nu.
Trimiteți un comentariu