luni, 8 octombrie 2007

TV-ul...otrava noastra cea de toate zilele



Întâmplător am aflat de o crimă ca multe altele: un copil de 20 de ani este ucis de alţi doi care aveau cam aceeaşi vârstă. Nu cunosc decât un amănunt. Şi anume că un al treilea copil nu a fost prezent la locul faptei datorită unei coincidenţe bizare a sorţii, mama lui l-a ameninţat că îl dă afară din casă dacă pleacă. Ştiu asta de la mama lui dar atât, nu ştiu contextul, nu ii cunosc pe acei oameni însă întâmplarea, văzută din afară,mă duce cu gândul ca violenta indusa de TV.

Nu întâmplător am scris despre ceva atât de dramatic… încă îmi imaginez figura părintelui unuia dintre suspecţi...se simţea distrus, fără explicaţii, îşi punea la îndoială capacitatea lui de a educa un copil.

Un răspuns pentru comportamente deviate de la normalul relativ dar acceptat de majoritatea lumii este TV-ul. Oare părinţii se uită împreună cu odraslele lor la desene animate? Era distracţia mea preferată, acum îmi vine greu să mai consider la fel când deschid TV-ul în week-end, dimineaţa. De ce? Pentru că nu pot îngurgita o cantitate aşa de mare de violenţă.

Apoi sunt filmele de acţiune, promovate cu surle şi trâmbiţe pentru a fi cunoscute chiar şi de cei care nu gustă genul. Şi de ar fi doar atât…dar nu trebuie să porţi ochelari cu dioptrii mari ca să vezi ce valori false se promovează: brutalitate, sex fără educaţie, umor ieftin cu pretenţie de cultură,etc.…

Chiar credeţi că TV-ul este o bonă bună? Poate este ieftină, necesită minimum de efort dar produce buba sărmanilor neuroni. Este ca şi cum li s-ar da torazină, zi de zi, în doze insesizabile. În funcţie de tăria de caracter, vor ceda mai mult sau mai puţin.

Intri în casă, te faci comod şi te aşezi în fata TV-ului, te relaxezi. Rămâi pironit la o chestie care nici măcar nu te interesează prea mult dar îţi atrage atenţia. Când se termină îţi dai seama că este târziu pentru tine, trebuie să dormi ca să nu ceri iar 2 scobitori când ajungi la serviciu pentru că ochii refuză a mai sta deschişi. A doua zi îţi faci iar planuri pentru timpul rămas liber după orele de serviciu dar mereu dai din umeri şi zici că nu ai timp de nimic şi niciodată nu ai.

Nu cunosc statistici dar sunt mulţi care îşi iau doza zilnică de TV şi nu se pot opri. Drogul acesta, care poate fi şi bun dacă îl foloseşti regulat în doze stricte, este cel mai bun mijloc de a manipula masele. Cel mai bun exemplu sunt reclamele. Multe sunt făcute astfel încât să atingă subconştientul. Este amuzant să ştii ca un anume iaurt conţine, conform reclamei, un ingredient inventat şi totuşi când te duci să alegi un iaurt…te atrage şi de curiozitate îl vei încerca măcar o dată. Şi culmea este că are şi o reclamă stupidă.

Există şi oameni care au eliminat TV-ul dar eu nu cunosc mulţi. Să nu îi numărăm câţi sunt, să îi lăsăm să trăiască fericiţi şi neinfluenţaţi. Există destule otrăvuri pe lume fără de care nu ne putem imagina existenţa.


8 comentarii:

Anonim spunea...

1. la 20 de ani nu mai este copil,iar din punct de vedere penal este extraordinar de matur si constient de faptele sale. nu ma pot abtine, am studii juridice :D. copil este pana la 14 ani. de la 14 ani raspunde penal daca se constata ca a comis fapta cu discernamant, iar de la 16 ani raspunde penal ca orice adult; deci la 20 e adult in toata regula
2. educatia de acasa nu are nimic in comun cu cea de la scoala si de pe strada, adica din anturaj. acasa inveti principiile de baza, de la 7 ani incepi sa te educi singur
3. nu iti IMPUNE nimeni sa te uiti la teve. esti liber sa faci asta, deci ai obtiune cum ai obtiune sa fumezi, sa iti injectezi droguri, etc. NU TE OBLIGA NIMENI, faci asta pt ca asa vrei tu sa faci.
4. daca elimini teve-ul, esti dependent de calculator, daca nu esti dependent de calculator esti de telefonul mobil si tot asa. omul va fi mereu dependent de ceva si mereu va da vina pe acea dependenta. niciodata nu va recunoaste ca e dependent si niciodata nu va face ce trebuie chiar daca e constient: "domne, nu e bine ce fac!"
5. totul e sa ai limita si rationament.

Anonim spunea...

pt mine nu e tv, este netul.
fiecare are in mintea sa ceva care vrea sa ascunda bine de ceilalti, o fantezie, un sentiment, o oroare etc. cu care se simte implinit, fericit, dar cu care ii este teama sa se expuna lumii.
Cand eram mic eram in culmea fericirii cand venea ora 19.50 pt ca aveam la bulgari "lecanojdetza".
si sambata si duminica la romani dupa 5 ore de Ceausescu 5 min de tom si jerry.
Apoi a venit rascoala...pardon revolutia si am fost...liberi.
Am avansat, aveam tv color, video...si ne puteam imbogati memoria si povestile: MOAAAA am vazut aseara pe JC Vandammme ...si ce i-o dadea la stomac, yahaaa sau....moaaa io am vazut doi care faceau de-aia int-aia....si altu io am vazut un de groaza rau cu monstri...si imi era frica sa dorm singur,....ETC ETC.
Suntem fffff curiosi din fire dar nu ne putem controla.
Bruce Lee ...exista cineva sa nu fi auzit de el? dar asta inseamna violenta...
Si totusi este urmarit si imitat de multi...
EU sunt dependent de jocuri(de fight gen street fighter, mk) dar joc si in retea...si pe retea am vb cu "copii" din America care erau f mandri ca au relatii incestuase...( iti dai seama ca mi-a pierit kefu de joaca)
Parintii, in goana lor dupa bani spre a oferi un trai decent copiilor, ii lasa in grija unui, tv, PC, Playstation...etc...iar el(ea) ingereaza tot ce prinde mai bun sau mai putin bun.
Ce solutie ar fi?
Interactiunea cu persoane reale care au avut aceleasi probleme dar le-au depasit( sau cel putin au luat decizia sa le depaseasca).
Conform unui test simplu, eu ma potrivesc aproape perfect unui criminal in serie...dar incerc din rasputeri sa rad, sa fac haz, sa interactionez intr-un mod cat mai amuzant si sa scot pe cat se poate ceva bun din ceva prost...merge? nu totdeauna...
dar KEEP TRYING
si ca sa inchei, am un tv goldstar din '92, a avut telecomanda( care a fost trecuta prin multe socuri, a facut si baie...si a murit;procesorul Tv-ului a murit si el pt ca nu mai merg decat 2 butoane, adica trey ( ca il mai si sting-aprind) vad doar Prima si ProTV....cam multe nu>? nu merge sa reglezi sunet,culoare dar totusi sunt multumit...=))))
Leon

Iulian spunea...

Pt Karelia..
Din punct de vedere juridic ai perfecta dreptate! Dar intrebarea se pune cum de un adult cu deplin discernamant a facut o asemenea fapta unde e cauza? Cauza este in cei 20 de ani de "copilarie" si aici as pune pe primul loc anturajul ..dar anturajul? ..si aici ajungem la influenta maselor, la imprimarea unei ideologii noii generatii. Cine e responsabila pt aceasta noua ideologie daca nu presa. Regele presei ? TV-ul klar !
Daca ai sa privesti in jur ai sa vezi ca majoritatea oamenilor au o linie de gandire comuna impusa de presa si in special de TV. Manele, crima violenta, gandirea hip hop (cuvinte familiale: baietii de cartier, beau cu naveta..etc)
Unde auzi expresiile enumerate mai sus ? TV si restul presei.
La punctul 3 e adevarat nimeni nu impune nimic. Dar in juridic se ia in calcul manipularea si influenta ? Sunt mai rele decat a impune ..daca cineva ar impune ai face ceva in care nu crezi! Dar cand esti influentata, atunci e un principiu sau un sistem de valori in spate, bun sau rau care te misca sa faci raul.
La punctul 4 perfect adevarat! Totul e sa facem ca lucrurile de care suntem dependenti sa ne influenteze in bine si nu in rau ..si se poate !
la Punctul 5 ..limita si rationamentul au venit pe lume odata cu educatia! Daca acum 600 de ani samuraii renumiti pt educatia fina japoneza si autocontrolul desavarsit, ucideau un taran doar ca sa isi incerce sabia, atunci ar trebui sa te intrebi daca limita si rationamentul sunt date de societatea care trebuie? Dar inima societatii noastre e comunicarea iar inima comunicarii e presa! Sa mai zic de inima presei ? ai ghicit, TV-ul!

Iulian spunea...

Pt Leon!
Daca tu esti criminal in serie atunci io sunt Papa Borgia! Tu esti un tip simpatic...mai mult tupeu si or sa fuga fetitele mici si perverse(vezi mai jos) dupa tine!..
Cat despre copii care au relatii incestuoase stii ce se zice..
Pe net baietii sunt barbatii sunt
fetele sunt baieti iar fetitele mici si perverse sunt agenti FBI..

Anonim spunea...

Pt Iulian:
Psihologicul se amesteca si cu juridicul, anturajul si influenta conteaza si in juridic, cand poate deveni circumstanta agravanta sau atenuanta, dupa caz, la fapta comisa.
Eu nu cred in influenta maselor; nu e nici un om dumnezeu si restul oamenilor robotei executanti ascultand de un singur om care se crede dumnezeu. asta e dictatura! cred in puterea de discernamant a omului si in DREPTUL lui de a alege ce sa faca, cum sa se comporte si ce ii place. Asta inseamna puterea de a dinstinge intre bine si rau, intre bun si prost etc. Asta inseama autoeducare, chestie care lispseste multora si e mult mai comod sa dai vina pe presa si tv decat pe tine ca fiinta umana slaba si needucata si mai ales influentabila tocmai din lipsa de educatie. nu te contrazic ca presa si tv-ul sunt mijloace de manipulare (am lucrat in presa), DAR ca sa crezi absolut tot ce citesti si ce vezi fara sa ai cea mai mica curiozitate de a afla daca este si adevarat inseamna ca esti robotel executant, cum ziceam mai sus.

Iulian spunea...

Pt Karelia...
Juridicul analizeaza circumstantele da un verdict si aplica o pedeapsa individului sau indivizilor implicati si se opreste aici. Cresterea criminalitatii intr-o societate are cauze mai profunde, si de cele mai multe ori legile sunt pe departe de a inlatura cauza.
Cat despre influenta mass media, nimeni nu crede tot ce vede la TV dar asta nu inseamna ca nu e influentat de ce vede!
Un exemplu ? Moda promovata masiv in presa TV ziare internet.. Cate kilograme ai ? Modelul nostu actual impus de mass media influenteaza femeile sa moara de foame in lipsa cu kilogramele! La 1500 in mod sigur la 70 -80 de kilograme erai o diva senzuala azi in schimb ...nu chiar! Si nu te forteaza nimeni, sa slabesti cu un iaurt pe zi sau diete criminale pt organism, cu aruncarea metabolismului in aer.. doar societatea te obliga!
Apropos, de ce nu iesi pe strada imbracata ca o ducesa? ca doar esti libera si nu un robotel al infuentei media? sau macar o coafura din anii 50?.. Culmea nu ti se pare ciudat, ca suntem in ton cu moda impusa de TV mai mereu?.. Sa mai zic de promovarea silicoanelor in sani, buze, fund si chiar in alte locuri.. de toate astea de unde am auzit oare ?..Da cine nu vrea sa fie mult dorita fufa Nicoleta Luciu?..sau cine nu o doreste?(se intreaba presa?) Tu stii ca io nu stiu!..dar unii sunt inconstient influentati de astfel de promovari! Toata lumea barbati femei isi doresc sani mari ..asta pt ca presa inca nu gaseste sanii mici apetisanti inca! :P
Da silicoanele sunt in voga ce mai conteaza! Slava domnului ca sunt scumpe, ca altfel aveam parte de ele peste tot ..da se ieftinesc ele ..hehe apoi sa te uiti in jur si sa imi zici daca iti mai amitesti forma unui san natural :P:P:P
A..si autoeducarea ..well te autoeduci alegand o referita, un model, un idol...in cazul trecutului, un Napoleon un Titu Maiorescu, Mihai Viteazu..Dar hai sa nu ii mai mentionam nu sunt cool ..mai bine un Gigi Becali in super limuzina cu sute de cai putere lui fata de Mihai Viteazu pe un amarat de cal sau o fufa umflata cu pompa a carui merit e ca are saraca 3 kile de silicon in ea! si pt asta io tre sa citesc articole cum ca s-a dat cu rolele la mare saraca! si inca pe o pag jumate povestirea asta incredibila.. Priveste in cartierele bucurestene, autoeducarea are ca referinta ..Of viata mea..ca de, toti iubim cu patima nu ?..:P:P:P
Tu in autoeducarea ta ce referinta urmezi ?..si sa nu imi zici ca nu ai una ..altfel nu se numeste autoeducare!
Si inca ceva ..binele si raul domnisoara jurist.. este definit de societate prin setul de legi 20% si restul prin ideologia societatii in care traim !..Si ghici ghicitoare ..cine oare controleaza ideologia societatii actuale ..nu cel care are puterea de a o raspandi si promova?..ca de modelul telefonului fara fir il stim cu totii ..una zice sfantul si alta aude pacatosul ..:P:P:P

Anonim spunea...

1. nu stii cum ma imbrac eu
2. poate vrei sa stii ca i don't give a fuck and shit despre ce crede lumea despre mine, despre felul meu de a fi si despre ce imi place si cum ma prezint in societate
3. de gasit scuze e usor si asa hai sa ii intelegem pe aia care sunt cum sunt si sa le gasim scuze dar nu cumva sa facem ceva in sensul pozitiv, cum a r fi sa le aratam ambele fetze, si de a le da dreptul de a alege singuri
4. napoleon e cam indepartat ca idol. exista idoli actuali, oameni de cultura, actori, muzicieni, etc
5. treaba cu becali si luciu: mie mi se pare un idiot notoriu ala si ea o panarama care arata bine. nu vreau sa fiu ca nimeni. imi place asa cum sunt si am idoli sa stii
6. "domnisoara jurist"....nu ma lua de sus ca poate sunt sus! :P nu am vorbit din punct de vedere juridic decat numai cand am precizat asta, restul zis a fost din puctul meu de vedere ca persoana si om. citeste mai atent si nu ma lua peste picior numai pt ca te crezi superior, si nu-ti impune punctul de vedere numai pt ca ai impresia ca stii mai multe decat altul :P
6. din cartierele bucurestene s-a nascut o trupa, se numeste Parazitii, si au lansat un mesaj super la autoeducare: "citeste o carte". ai auzit de acest mesaj?
7. nu ai inteles ce am zis si te repeti....pacat.....imi placea cum gandesti. nu-mi mai place pt ca vrei sa te impui prin repetitism iar pe mine repetitismul ma plictiseste.

Anonim spunea...

totul putea fi evitat daca educatia copilului incepea va varsta corespunzatoare si nu la 20 de ani ... tatal ala e un retardat care a preferat un meci de fotbal si o bere in loc sa isi tina copilu de mana in parc sau sa trozneasca cu el o minge pe maidan ...

iar aia, sa isi omoare prietenul, aici in Romania, pentru niste bani ... nu seamana cumva a "Miorita"?